středa 29. února 2012

Emigration?!?

Hlava I.

Díl 3. 

Odstavec 1a)                           Deprese jako LifeStyle 

Po čistkách na všech společenských stupních nastává doba Temna- ale ne ta vymyšlená od Jiráska, opravdová, bolševická. Jugoslávie 1970- zájezdy z Československa jsou vítány, jako návraty ztracených, smutných hrdinů. Zmrzlina pro děti často zadarmo. Víno pro dospělé, plácání po zádech, dokonce slzy. Slovanské duše pospolu ve smutku. Nadávání na ruské impérium. Obdiv že strany okupovaných pro Tita a jeho národy, které se neohly Němcům, ani Rusům. Obdiv ale v bezpečném závětří, neboť doprovody zájezdu jsou už často Stbácké svině, čekající jen na příležitost, nechat se poškrábat za ouškem 50ti korunou za snaživý bonz- vlastně... za zásluhy na obraně socialistické vlasti proti reakcionářům a rozvracečům, sluhům revanšisticko- sionistických vrahů z Wólstrytu (Tento slovník se stal standardem. Převzat částečně z let 50', "modernizován" pro potřeby okupované země). Zájezdy se často vracely z Jugoslávie poloprázdné, tu chyběli 2, tu 5, tu 10 výletníků. Manželé museli nechávat děti, nebo aspoň jedno, doma, jako pojistku. Červený kříž měl hodně práce- někteří lidé se totiž ani tímto nenechali odradit a ze svého zoufalství udělali ještě větší. Pokud se někdo diví, jak to mohli udělat, si zřejmě nikdy nekladli otázku, jak to mohl udělat totalitní režim, diskriminovat a drtit lidí a potom je nenechat odejít z území, které změnil na vězení.
Pokud zmizela nějaká učitelka, doprovázející nějaké mladistvé, objevila se téměř vždy zpráva v novinách- Černá kronika-, že byla napadena a sežrána žralokem. Jugoslávští žraloci tedy patrně nežralí nic jiného, než české a slovenské učitelky- a většinou měli kníra...ti žraloci, rozumí se.


 Odstavec 1aa)
Desetitisíce lidí zmizeli že škol, z práce, že sousedství. Aši každý znal někoho, kdo "šel ven", což byl jeden z výrazu, používány pro "nezákonné opuštění republiky", jak tomu říkali komunisté. Etablovali slovo, "útěk", aby tím vyjádřili podlost a zbabělost tohoto "činu", za který se dával trest kolem 2 let. Dva roky kriminálu za to, že si někdo dovolil chtít žít jinde, než v Socialistickém Ráji. Strach panoval všude. Udavači byli rekrutování také všude. Stačil malý škraloup a už ležela na stole nabídka "ke spolupráci". "U vás v práci je takový zvláštní člověk, co kdybyste na něj mrknul, co tak dělá, s kým se stýká, co říká na nás systém...co? Na oplátku bychom přivřeli oko...CO?" Seznamy StB dnes vypovídají o těch, kteří že strachu, z vypočítavosti a z nadšení spolupracovali.
 Odstavec 1b)

Jeden případ za všechny: Rakouský občan hledal po 89' informace o svém otci, původem Čechovi, jenž emigroval po 68' do Rakouska. Zmizel na česko-rakouské hranici u Znojma, když šel s přítelem k Dyji na ryby. Svědek nahlásil do protokolu, že slyšel střelbu. Dotazy na českou stranu nic nepřinesly- žádné zvláštní události se prý nestaly. V 90' letech se objevil někdo, kdo o tom něco věděl. Česká oficiální strana se sídlem v Brně synovi řekla, že se nic nedochovalo, vše bylo spáleno a ať nechá radši mrtvé odpočívat... podezřelé. Jedna stopa vedla na Slovensko. Jeden ze dvou celníků, který měl tehdy na hranici službu, popsal onu noc:  Dva lidé byli zastřeleni po tom, co neuposlechli výzvu, aby se vzdali. Jeden byl zastřelen již na rakouském území. Krátce na to se na místě objevila StB, vojáky vrchnost odvelela a převelela, dostali zákaz o celé věci mluvit. Z dalších dokumentů, které zajistila slovenská strana vyšlo najevo, že otec pozůstalého syna byl agent StB, který se podílel na monitorování emigrantů a dokonce na jejich únosech zpět do Československa. Spolupráci odmítl až jednou, když měl emigranta prakticky zabít, neboť něco nevyšlo s odtransportováním "objektu". Krátce na to došlo k incidentu na hranici. Tam chodil pohřešovaný často, s celníky se znal a chodil bez problémů přes hranice. Osudný večer byly nečekaně vyměněny stráže. Úmysl? Náhoda? To už se nikdo nedozví, protože česká strana odmítá, nebo není schopna podat další informace. 
 Odstavec 1c)
Rodiče emigrantů byli zváni na pohovory s StB, kam měli přinést dopisy, pohledy apod., nahlásit adresy příbuzných, s kým se stýkají a byla jim nabízena cesta za kriminálníkem, za účelem přemluvit ho k návratu do socialistického ráje. S výhledem odpuštění zaslouženého trestu za touhu po svobodě- v případě vstřícnosti delikventa, nabonzovat všechny a všechno, které a co tam v té cizině viděl a slyšel. V případě nekooperace přišly následky v podobě omezení přístupu rodinných příslušníků ke vzdělání, zastavení postupu v kariéře atd. To znamenalo finanční dopady na životní úroveň třeba pro děti, které neměly, samozřejmě, zhola nic společného s činem příbuzného. Byl to ale trest pro celou rodinu, která nenahlásila úmysly zločince patřičným místům- ať už to věděla, nebo ne.  Dělný lid ztratil totiž pomocnou ruku a stát ztrácel každým "uprchlíkem" na "vážnosti" a "uznání" světa, neboť milióny uprchlíků ze socialistického tábora nepodporovali zrovna chuť občanů tábora kapitalistického, bojovat doma za podobný "blahobyt". (Z Ráje se totiž neutíká, z Ráje se vyhání!) Zamezit této ostudě měly pak dráty s vysokým napětím kolem hranic a armáda vojáků, fízlů, policajtů, pomocníků VB, informantů a opilců, rozmístěných v příhraničních hospodách, kteří vyfasovali jednou ročně pláštěnku, gumáky a baterku, aby si posvítili na lumpa a na červený knoflík na návsi, který bylo třeba za 150 korun čistá ruka zmáčknout. Citát jednoho z nich: "...a já tomu věřil, fakt, pořád nám říkali- hele, za hranici stojí US Army, hemží se to tu agenty, může to tu být každou chvíli...!!! ...no- a pak přišli Rusáci... ty vole, já jsem z toho špatnej ještě dnes" (anno 2000).

22 komentářů:

  1. jste to všechno napsal... nemám moc co dodat.

    co vím, tak v mnoha rodinách se o emigraci uvažovalo... u mého muže už měli sbaleno, pak zase vybalovali... já jela s mámou navštívit ségru k Bodamskému jezeru na jaře 69, těsně před zavřením hranic, už tam byla skoro půl roku, pamatuju, že nás ségra přemlouvala, abysme tam zůstaly, řešilo se to, já chtěla za kámošema do školy (bylo mi 11) a v Praze zůstala samotná babička. Tam jsme jely vlakem do Stuttgartu a ráno jel vlak do Konstanze, nechali nás přespat v ubytovně Červeného kříže na nádraží, večer jsem usínala a koukala oknem do nádražní haly na vlaky, ráno jsme dostaly snídani a sto marek... protože jsme z Česka... průvodčí se usmíval, tiskl nám ruku a lámanou češtinou říkal "ať šije Duptschek"

    Ségra už měla svůj byt, jednu místnost, kde nemohla vařit, ráno nasypala do hrnku instantní kafe a zalila to teplou vodou z vodovodu, říkala, že je to moc dobrý, že se to tak normálně dělá (bylo jí 18)... pracovala ve fabrice na kosmetiku u pásu

    Když odjížděla, jela jenom jako na prázdniny, že se nevrátí mi řekli až potom, myslim, že mi to zkraje nebylo úplně jasný, že jí nemůžu vidět jenom kvůli tomu že teď bydlí daleko anebo že se jí nechce přijet na návštěvu, ale protože to rozhodl nějakej blbej papaláš. Viděla jsem ji pak cirka za deset dvanáct let, až když se vdala a dostala vystěhovalecký pas a když jsem se já vdala a nechávala jsem při cestě za ní doma rodinu. Žádání o výjezdní doložku bylo hnusným ponižováním, dvě tři hodiny fronta na podání žádosti, dvě tři hodiny fronta čekání na výsledek, za svobodna mi pořád psali... "neslučuje se zájmy československé socialistické republiky...", pak se to najednou slučovalo... ve vlaku prohledávání kufrů... teda pfui teď se mi to vybavilo, to byl humus... pak jsem si půjčovala auto a jezdila autem, to jsem vozila plato jogurtů a krabicový mlíko a elpíčka, občas mi sečetli, že jsem přešvihla nějakej limit... už aby zkrachovala ta Evropa, že bysme si to zvopákli... ať žije Klaus... jdu si uvařit kafe

    OdpovědětVymazat
  2. už se taky těším, až vám tam povezu Neckermann katalogy a mandarinky ;) samozřejmě řádně proclené! Už teď tam máte asi o 1/3 dráž, než my- kvůli silné a výhodné koruně- všim jsem si v obchodě, že přepočet byl 1 euro ku skoro 28 korunám- to znamená, že na všechny dovozy se to tak pálí, plus pár překupníků a hop! už to je. Ještěže máte všichni ty baráky a byty a chaty a zahrady a na mercedesu značku "tady jede postižený" a můžete si dovolit vydat se za Klausem na bílém koni vedeném Machem a Kremlikem ven z nenáviděné EU, která vám tolik ublížila- do pravé a nefalšované ruské zimy. Mужество!

    OdpovědětVymazat
  3. nejenže je tu dráž, platíme víc za póvl-zboží, u potravin určitě, za horší služby, odevzdaně přispíváme na kriminální činnost politiků

    OdpovědětVymazat
  4. Není lepší být členem nějakého přírodního kmene třeba někde v Amazonii? Prý tam žijou šťastní lidé......blahobytu nemajíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znate ten film, jak z letadla dopadne na zem v Africe flaska od coca-coly? a jak o ni zacne bitka mezi domorodci? šťastní lidé...hihi. lidé jsou lidé ;)

      Vymazat
    2. V Austrálii né, tam jsou nešťastníci, nepamatujete, jak tam šikanovali našeho prezidenta, aby prošel bezpečnostním rámem jako běžný socky???

      Vymazat
  5. jo- a to je vsechno kvuli EU! Nevim proc, ale je to tak! I like it! What is it? O_O At zije Klaus!
    Ted jsem videl film o Scientology- myslim, ze se jich h o d n e pohybuje na forech- pssst! Jen nevim, v kterem jsou zrovna zivote...ale je jen malo Thetanu, vetsinou jsou to intergalaktickeho Xenovo pazgrivci, to vite, povl...doufam, ze mate Clear-Status, jinak mi jebne! Dobrou! Sjedte si jeste jeden Purification Rundown, nez zalehnete! HLV,B! a HCHKRDTN!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hlvb, nebesa lidem, lidé nebesům, čus a skol, jasný sokole!!!

      Vymazat
    2. rozumim, poznamenávám si, zejtra to proberem na intergalaktický gremiálce.

      Vymazat
    3. Vemte Klause- ma se neco podepisovat, to by jej mohlo zajimat!

      Vymazat
    4. Klaus nemůže, zejtra letí obhlídnout propisky do Libanonu.

      Vymazat
    5. ... obráceně... z Libanonu přijedou sem... ježiš snad jim tam posledně nic neštípnul

      Vymazat
    6. A zase jedna velmoc v denicku! Pohovori na nejake Uni se studenty? V USA jiz hovoril az pred 20ti studenty, z cehoz dokonce nekteri vedeli, kdo on je! Take v Australii, kde jim podal presnou zpravu o pocasi pred rokem a ten den! ON je uzasny, bozsky, skoro jako Kaja! Uz se tesim na ulovek, ktery priveze. Jen aby nebyla vypsana- ty pak nemaj takovou cenu! Nechte to prekontrolovat nekym, kdo je CLEAR- dekuji!

      Vymazat
    7. jo, už jsem zclearovaná, takže můžu jít spát

      Vymazat
  6. Šťastné skupiny lidí v různých částech světa prý existovaly, předpokladem byla malá skupina a dostatek potravy... kolem Středozemního moře vykopali archeologové ostatky neporaněných (neválčících o zdroje) lidí, dobře živených, o pár cenťáků vyšších než jinde, se zdravýma zubama. Posledních deset tisíc let, co se lidi začali sdružovat do celků s počtem členů nad dvěstě, narazíte na šťastnou resp. spolupracující skupinu zřídka. Je to prej kvůli tomu, že lidský sociální mozek zvládne maximálně stopadesát dvěstě lidí ve skupině. Polidštění člověka a zdokonalování sociálního mozku spoluprací ve skupině snad ale pokračuje, jenom někdy a někde pomalejš, teďkonc v době břehůneznající neoliberální svobody, kdy člověk se má starat jenom o sebe, čímž nejlépe prospěje společnosti, vývoj sociálního mozku stagnuje, jak to ale dopadne, je ve hvězdách, může se to zvrtnout tak i tak... asi jako na wolstrýtský burze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a pak prisla... kola-loka a... s ni... prisel...ZAKON!
      5 hajzlu ovladne stovky lidi, kteri potrebuji orientaci. To je zakon Daga Badmana, sorry, but...you know ;)

      Vymazat
  7. HN: Počkejte, takže ministr spravedlnosti nebo nejvyšší státní zástupce podle vás jdou těmhle zločincům na ruku?

    Rampula: Ano, i tyto kroky, které jsou vedeny proti mně, jdou těmto lidem na ruku.

    Tak to je silne kafe krema- obvinit ministra ze spolcovani se se zlocinci... jestli i tohle projde, je Cesko opravdu Bananovka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom se vyznat je na palici. Během týdne, co je Rampula zase v úřadě, vyměnil dva šéfy oddělení zabývající se např. i pandurama a uhelnou mosteckou, které tam dosadil předchozí Mečl, aby rozhýbali vyšetřování zametávané doztracena. Kromě novináře Respektu Jaroslava Spurného ta kauza jakoby nikoho nějak zvlášť nezajímala. Jak jsem dneska přehlídla největší titulky na prvních stranách deníků, zní: "Studenti se bouří. Mají proč?" anebo "Krize kosí už i manažery. Bílé límečky přicházejí o práci" ... zřejmě, aby uklidnili socky, že i managoři třou bídu.

      Vymazat
    2. lidi se smiri s nevyhnutnym... nekde. neni to asi nic, na co by vetsina nebyla zvykla ze sveho zivota. Jak to chodilo za komousu a co je to "mala domu" si nemusime vykladat. Je to horsi, nez jsme si mysleli. Armes Land.

      Vymazat
    3. co zbejvá? emigration?

      padám... dneska mě čeká doma šprechtění o:o

      Vymazat

Odvahu! Be brave! Nur Mut! Corragio! Courage! Mужество!勇气!