Stránky

pondělí 30. ledna 2017

REBELIE


George Steinmetz

I was in a small helicopter yesterday over Battery Park in New York City to photograph the thousands protesting Trump’s new immigration policy. We were under the gaze of Lady Liberty and I couldn’t help but remember Emma Lazarus’s sonnet that is mounted inside the statue’s pedestal:

@geosteinmetz @thephotosociety

"Give me your tired, your poor
Your huddled masses yearning to breathe free,
The wretched refuse of your teeming shore.
Send these, the homeless, tempest-tossed to me,
I lift my lamp beside the golden door!”

 

10 komentářů:

  1. "...když Roosevelt nový mezinárodní systém zakládal, byl osamocen. Dominantní zahraničněpolitické myšlenky v Americe té doby reprezentovalo hnutí "Amerika na prvním místě". Vyznačovalo se odporem k přistěhovalcům, izolacionismem a antisemitismem a zastávalo názor, že Amerika otevřená světu je dobrá jen pro losery. Amerika potřebovala Hitlera a druhou světovou válku k tomu, aby pochopila, že pokud země jejích rozměrů a váhy bude směřovat k hájení úzkých národních zájmů, bude výsledkem globální nejistota a katastrofa. Člověk se musí ptát, co budou dnešní stoupenci týchž myšlenek potřebovat, aby si odnesli stejné poučení..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpověděl bych, že přes dršku nestačí, protože k tomu je zapotřebí:
      Schopnost vnímání/akceptace brutality, jako organické konstanty lidské přirozenosti, což nakonec rozhoduje dokonce i o schopnosti sociálně citlivého usměrňování trhu.
      Vnímání brutality tržní logiky jako nutně odstranitelného cizího nepřirozeného škůdce, nabízí pouze radikální způsoby řešení formou asociálně liberálního či státního kapitalismu.
      Pokud se nebudeme schopni spřátelit se všemi odstíny naší lidské přirozenosti a rozpoznat jejich působení, pokud tu ošklivou hořekování vyvolávající součást naší mentality štítivě vykážeme z našeho bohulibého já, tak.......
      A nadále nám zbudou jen oči pro pláč a ruce k lomení nad notoricky známými následky lidské přirozenosti - nad brutalitou nejen tržní logiky....bych prohlásil vykláněje se z kazatelny psychoanalytika

      Vymazat
    2. Brutalitu vnímám... ale že bych ji měla akceptovat?

      Vymazat
    3. Akceptovat lidskou kondici v její plné šíři znamená zacházet s lidskou brutalitou mazaně a lstivě tak jako zdárný rodič zachází s kazisvětskými projevy svého robátka. Bere v úvahu že jde o projevy které se dotýkají jeho vlastního kazisvětského založení, což je zcela jiný přístup k řešení, než když rodič vnímá/akceptuje kazisvětství pacholátka součást vlastní identity.
      Věčná otázka "vodkud to to dítě má" si žádá odpovědi dospělého........bych mínil.

      Vymazat
    4. Nedorozumění bylo jest ve slově "akceptovat". Pojala jsem ho ve významu souhlasit. Brutalitu můžu vnímat jako součást lidství, ale nemůžu s ní nikdy souhlasit.
      Včera jsem začala číst knížku povídek od Vonneguta (Když smrtelníci spí). Brutality zažil v životě osobně ažaž. Na lidskou nedokonalost hledí s laskavou chápavostí. Nikdy ale nezapomene sdělit jednoduché poselství: Člověk se může a má chovat slušně!

      Vymazat
  2. https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16298817_789424354538421_5751659433748595159_n.jpg?oh=48849e8835ae22130b827d3af078e44d&oe=591902DB

    OdpovědětVymazat
  3. Americane nastesti nejsou takove ovce, jakymi byli Nemci a nenechaji se dlouho vlacet skopovou hlavou- byt by byla zlata (obarvena). Uz po tydnu lituje spousta tech, kteri mu dali hlas. V nekterych firmach je zamestnano i 50% lidi z nyni zablokovanych zemi. Hlavne v Silicon Valley ale ne jen tam. A ti si nevybiraji lidi podle "lacinosti", ale podle schopnosti.
    USA se staly tim, cim jsou, diky imigraci, nebo presto? Staci se podivat na seznamy CEO a zakladatelu firem, bank a nakonec i na Trumpuv profil- o jeho zenach nemluve. Kdo krici chytte zlodeje a objima se se Saudy. A kdo ma kde jake financni zajmy. Cesti a svetovi kritici, kteri neustale poukazovali na bratrickovani se USA s nejodpornejsi diktaturou Saudske Arabie, najednou mlci, kdyz je u vesla Trump, ktery dela prece vsechno skvele!! Sad. Opravdu to silne pripomina dobu nastupu Hitlera a postupnou zmenu nalady od vysmechu k totalni adoraci a tupe oddanosti az do posledniho dechu.
    Ale jedno bude zajimave a snad dobre- kdyz se americka verejnost probudi ze sna a konecne ji dojde, ze se svet zmenil a ono cerno-bile videni sveta uz se nikdy nevrati- a ze se musi nove zorientovat. To bude Lecba Trumpem a ja verim, ze z toho vyjde folks vitezne. A kdyz ne... tak uz to pak bude stejne jedno. Jdu se podivat na Daily Soup Opera, co zas dnes genius tvori za great great things. Salve tutti

    OdpovědětVymazat
  4. Četla jsem dneska o tom klukovi, co v quebecké mešitě postřílel šest lidí a další zranil. "Většinu volného času trávil tím, že trolloval v debatách v diskuzních skupinách s uprchlickou tematikou a v debatách feministek. Xenofob, rasista, obdivovatel Trumpa..."
    Sousedi o něm říkají: "Působil jako hodný člověk, kterého rodiče dobře vychovali."

    Být hodný, nezlobit, nedělat problémy, jedničky, nevzdorovat, dlouhý vlasy nééé... z těchle požadavků dospělých na kvalitu dítěte/člověka by mi jeblo.

    Nojo, to je trochu odjinud. To neva. Taky salve!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne- to je ono- jeden takovej primitiv, jako je Trump, dokaze povzbudit tyhle slabe natury k jeste daleko horsim vecem. To se da sledovat prave na tech debatach, ze lide, kteri se povazuji za vykvet homo sapiensu najednou uplne zdivoci- jen co se objevi nekdo, kdo jim rekne, ze humatita je na hovno- jedine, co plati, je vlastni kapsa. Nekdo zavidi uprchlikovi telefon? Par penez, ktere dostane "za nic"? Jidlo? Zavist je to, co brani udelat z lidi opravdu neco jineho, nez uboha zvirata s mozkem. To neni nic jineho, nez Futterneid- nevim, jestli je na to v cestine slovo- ale opisne je to boj o preziti, bitva o zradlo v preplnenem superhypermarketu, v kterem dnes zijem. Mahlzeit!

      Vymazat

Odvahu! Be brave! Nur Mut! Corragio! Courage! Mужество!勇气!