Stránky

sobota 31. prosince 2016

"Svět je pěkná ruina..ale my se z toho zase nějak dostaneme" Umberto Eco

Noviny a fóra jsou plná ruských trollů a jejich přisluhovačů odkudkoliv, většinou pravicoví extremisté a jedno je nápadně nápadné- téměř v každém příspěvku se poukazuje na "a co v USA? a co Amerika?" což jasně ukazuje na absolutní nepochopení vztahů a názoru Západu/Evropy na USA. Tedy méně nebo více silný odpor k "vedoucí síle" kap. světa. Kritiku Ruska berou tamní lidé- a zda se, že většina- jako podlézání Americe. Nebo přímo lezení do tmavé části této. V tom se skvěle doplňují s radikální části obyvatel zbytku Evropy. Jejich argumenty zní stejně. Základem je- vlastní zlo omlouvá zlo jiných. Všechny změny lidské společnosti, které vyšly z iniciativ amerických občanů, už jen idea, z které USA vznikly, prošly kolem Rusů celkem bez povšimnutí. Na druhé straně u nich ale sleduji tu adoraci všeho amerického, když jde o současnou "kulturu"- tedy "high life" v konzumním světě. Lehce tomu konkuruje ještě Francie, Itálie a nejvíc Dubai, v jejímž lesku se Rusové kompletně roztékají. V tom si nezadají s muslimskou komunitou, která zavrhuje nás/styl života, ale to ji nebrání, ve stále hojnějším počtu v tom "pekle" žít.

Chápu, že bohorovnost prvního světa, opovrhování jinými kulturami apod., vede k frustraci hlavně mladší části těchto komunit, což je dobře vidět ve Francii, kde třetí, čtvrté generace jsou brány stále jako něco, co sem úplně nepatří. Proto taky ta radikalizace.

2017 čekám daleko horší věci, než se děly doposud, neboť radikalizace není nikdy jednostranná záležitost. Naše společnost se silně změní, k moci se dostanou šílenci, které pokud někdo rychle neodstraní, vyvolají konflikty s dlouhodobými následky. Nicméně to na druhé straně vzbudí spoustu dřímajících, kteří si mysleli, že už jsme z nejhoršího venku. Tak to bylo a tak to bude.











We shall over come...someday

23 komentářů:

  1. Byla jsem teď v kině. Na scifi. Ufoni přinesli lidem záchranu, předali jim poselství, že státy musí spolupracovat, jinak bude průser. Hlavně nenechávat řešení na zelených mozcích, říkali. Svět pak zachránila jedna překladatelka, která to pochopila. Byla to docela hezká pohádka. https://www.youtube.com/watch?v=3o-WtWRXIkg Pak jsme si dali pivo v jakési knajpě. Jmenovala se U houbaře.

    Buďte zdráv a ať ten světový blázinec nějak přežijem:-)

    OdpovědětVymazat
  2. ...All his life he had not planted one tree in his own garden, nor grown one blade of grass; and living among the living, he had not saved one fly; he had done nothing but destroy and ruin, and lie, lie, lie.........
    Tak si v dobách předglobálního romantismu ulevoval Atoša.
    Vy vytloukáte pohádková ambiente, já si tu potácivě bruslím a všichni se furt chystáme ten globální blázinec přežít. Nechť nás víra neopustí.......bych malátně poznamenal.

    OdpovědětVymazat
  3. Vy z toho vzdycky nejak vybruslite...;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě k Ecovu "Svět je pěkná ruina, ale my se z toho nějak dostaneme", resp. citace:
      "... neustále kňourání na poměry, zvěstování apokalypsy s šibeničním šklebem ve tváři, bychom si měli zakázat. Skutečná síla spočívá v tom neztrácet tváří v tvář chmurné perspektivě odhodlání a nadšení pro věci, za které stojí bojovat. (...) V duchu temného optimismu, který ke konstatování, že se potápíme, nikdy neopomene dodat, že ode dna se nejlépe odráží. (...) Je tu ještě jeden, docela praktický argument proti sýčkování. Že s hlasateli zoufalství lidé neradi byť jen sedí v kavárně, natožpak aby je chtěli někam následovat. A že zoufalí lidé dělají zoufalé činy, nejen v osobním, ale i v politickém životě...."

      Tihle nesebevědomí zoufalci hledávají spásu v náručí obskurních vůdců...

      Moje naivní přání do nového roku: Kéž by vyhrálo SEBEVĚDOMÍ, a tím pádem i ochota pomáhat a empatie... nad lhostejností, nesnášenlivostí, sobectvím a strachem ze všeho cizího, tj. nad nesebevědomím. Kéž by si lidi nenechali od našich politiků v čele s nejvyšším nabulíkovat, že nepomáhat a nazývat lidi v nouzi vyžírkami je to správné ořechové/české.

      Vymazat
    2. Vy rada ctete, ze jo? Co taky, v kavarne, ze...
      tak: Barbi Markovic neuem Roman "Superheldinnen"
      a pak jeste Paolo Virzí "Die Überglücklichen" (film, orig. La pazza gioia)

      a jeste totok: "apokalyptischer Spießer" - so der Zukunftsforscher Matthias Horx - der als ein angepasster, veränderungsunwilliger Charakter persönliches Engagement ablehnt, weil er doch in "der schlechtesten aller Welten lebt". Dieses Argument dient ihm als Vorwand, passiv in seinem Schneckenhaus zu verweilen....

      a pak: Arnon Grünberg - asi cokoliv. Nevim, jestli je neco v mani v nasem krasnem jazyce, ale Vy uz to vypatrate ;) Salve! a Eco, jo, ten to vedel...- poslouchal jsem nejaka interview s nim, balzam, balzam...

      Vymazat
    3. Arnon Grünberg: Die Belohnung ist eine verkleidete Strafe.

      Vymazat
    4. Všechno jsem prozkoumala, La pazza gioia se česky jmenuje Šíleně šťastná, ale nevidim, že by to někde hráli, kouknu, jestli je ke stažení, Barbi Markovic v češtině není, Grunberg jo, opatřím, dík za typy. A dobrou:-)

      Vymazat
  4. Mně tento příspěvek připadá, jako kdyby vypadl z hlav panoptika Halík, Kocáb, Šiklová a spol. Kdo si opováží mít názor, že politika USA už dlouhou dobu je sledem naprostých omylů a např. výsledkem "vývozu demokracie" do arabského světa je naprostý rozvrat a chaos a navíc k tomu Islámský stát, ten je ruský troll :) Paní Švorcová by řekla "ztroskotanci a zaprodanci".

    Po nějaké době jsem nakoukl, co nového v (Pražské) kavárně, a vidím, že to nestojí za řeč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A místo, abyste přišel s argumenty, oháníte se termíny, jako (Pražska) kavárna, panoptikum Halik, Kocáb, Šiklová...atd. Kde jste si přečetl, že tu někdo chválí politiku USA?? Já tam píšu- ""téměř v každém článku se poukazuje na "a co Amerika?"" a Vy to svým příspěvkem hned potvrdíte :)

      To, že Československo nesmělo participovat na Marschallplanu nás stalo 40 let komunismu pod vedením Sovětského svazu, okupaci, devastaci státu a absolutní rozklad morálních hodnot. To, že jsme se z toho 1989 dostali, je zásluha Gorbačova, USA a posléze "Pražské kavárny", která dala strukturu tzv. Sametové rovoluci. V čele s presidentem Havlem, který platil svou neoblomnosti (které Vaše kruhy říkají"fešácký kriminál") jako morální svědomí národa. Patolízalové komunistů to nemohou dodnes unést a protože je jich hodně, ulevuji si názvy- Pr.Káv., nebo Pravdolaskovci. Myslím, že "kavárnu" vymyslel Klaus, nebo alkoholik Zeman, jako protiváhu k zaplivané IV. cenové skupině, do které patří on sám.

      Ještě jednou tedy, abyste to někde nepopletl: nikdo tady nevychvaluje politiku USA, nikde v arabském, nebo jiném světě. Co jeden Bush začal a druhý dorazil, se bude reparovat dlouhá léta. To ale neznamená, že je třeba souhlasit s kroky Ruska, s Krymem, s jejich propagandou, podporou ultrapravicových stran a rozeštvávání jednotlivých státu EU, za účelem ji co nejvíc oslabit. Čas ukáže, jak dobře si budou Putin s Trumpem rozumět, co dobrého z toho vzejde pro ně a pro zbytek světa.

      Pokud k tomu nemáte víc, než otřepané fráze a la Šiklová, Švorcová a kavárna, tak to opravdu za řeč nestojí.

      Vymazat
  5. 'které Vaše kruhy říkají "fešácký kriminál' :-)
    Nevím, kdo jsou "mé kruhy", výraz "fešácký kriminál" jsem nikde nepoužil, podle vzpomínek Pavla Landovského to spíš vyznívalo, že šlo o jeden velký mejdan občas přerušený uvězněním. Ale to není důležité, myslím si, že vliv Havla a chartistů vůbec na změnu poměrů u nás byl praktický nulový. Režim se zhroutil dominovým efektem (a u nás mezi posledními) a hlavní příčinou bylo ekonomické zaostávání, to stupňovalo nespokojenost lidí, že nemají životní úroveň Západu, Havla znal mizivý počet lidí, ale úplně všichni se chtěli mít lépe. Tím však netvrdím, že by vedoucí úloha strany a zvýhodňování jejich členů, ... nevadilo. A zřejmě ani StB se už nedokázala dívat na neschopnost Jakeše a podobných a "trochu" převratu napomohla. Jak bezvýznamné byly Havlovy "kruhy" (když použiju váš výraz), ukázala rychlost, s jakou je Klaus z politické scény vygumoval. A že je někdo označuje za Pražskou kavárnu? Je totiž směšné, jak tito lidé se rádi ukazují, a to i při sebepitomějších záminkách, evidentně by si chtěli připomenout "starou slávu". Stále podepisují nějaké petice, straší Putinem/"ruskými trolly", padali by si kolem krku s dalajlámou, ... Třeba p. Šiklová, jejíž hloupost je podle mě nebetyčná, prohlásila "Raději se budu mýlit s Amerikou, než mít pravdu s Ruskem".
    Krym? A co třeba Kosovo? Schwarzenberg ho s překotnou servilitou uznal a připojení Krymu k Rusku, kde proběhlo referendum ve prospěch Ruska, uznat nelze? Krym přece byl součástí Ruska, Chruščov ho kdysi "daroval" Ukrajině, ale bylo to vůbec právně možné? Nebyl to akt, který lze označit za vlastizradu? Obyvatelstvo si návrat většinově přálo, tak co proti tomu máte? Když Skotsko bude chtít opustit Velkou Británii, také vyrazíte na barikády? :)

    Pojal jste svůj příspěvek opravdu zeširoka - Marshallův plán, 40 let komunismu, ..., už tam chyběl jen Stalin :), ale ještě nedávno byl v designu Hitler, nejste historik? Já se v tom tak nevyznám, ale vadí mně jednostranná propaganda, ta vaše je výhradně antiruská, za socialismu nás strašili americkými imperialisty, zkuste třeba "ruské imperialisty" :), možná s tím budete mít úspěch, před pár lety jste se mohli přetrhnout s propagováním Schwarzenberga v prezidentské volbě. Celkově se mně zdá, že váš blog už není nic než politický aktivismus. Když vás to naplňuje, proč ne? Akorát nevím, koho by to mohlo zajímat.

    OdpovědětVymazat
  6. VY: >> ..myslím si, že vliv Havla a chartistů vůbec na změnu poměrů u nás byl praktický nulový.<< ...já píšu: "a POSLEZE "Pražské kavárny", která dala strukturu TZV. Sametové revoluci. V čele s presidentem Havlem, který platil svou neoblomnosti (které Vaše kruhy říkají"fešácký kriminál") jako morální svědomí národa."

    >>Krym? A co třeba Kosovo?<< ...já píšu:""téměř v každém článku se poukazuje na "a co Amerika?"" = tzv "Whataboutismus" praxe trollů, ale nejen jich ;) a co třeba Čečensko? Narozdíl od Krymu etnicky celek, autonomní republika Noxçiyn Respublika, která si odhlasovala samostatnost.

    (Skulptura A.Hitlera by Maurizio Cattelan) HIM (2001): a sculpture resembling a schoolboy kneeling in prayer, except that thé head has been r(
    eplaced with thé realistic likeness of Adolf Hitler. Thé sculpture was frequently displayed ať thé end of a long hallway oř ať thé opposite end of a white room, turned away from thé viewer so that they wouldn't be able to recognize thé individual until they advanced close enough.

    >>Když Skotsko bude chtít opustit Velkou Británii, také vyrazíte na barikády?<< Ne, Skotsko je samostatná země ve svazku Velké Británie. Narozdíl od Krymu, který je právně (Mezinárodní právo) součástí Ukrajiny, což oficielně uznává i Rusko.

    >>Chruščov ho kdysi "daroval" Ukrajině, ale bylo to vůbec právně možné? Nebyl to akt, který lze označit za vlastizradu? Obyvatelstvo si návrat většinově přálo, tak co proti tomu máte?<<

    To je podle mezinárodního práva (které uznává i Rusko), nepřípustné. Stejně argumentoval i Hitler, když šlo o tzv Sudety- souhlasíte s jejich připojením k Německu? Pokud ano- a to by bylo při Váši argumentaci konsekventní-, pak nemůžu nic namítat. Mmch.- já s odtržením Kosova nesouhlasím, to je stejný případ a co říká někdo jiný, na to vliv nemám.

    >>zkuste třeba "ruské imperialisty"<< já jsem Rusko nikdy jinak neviděl a jejich historie o tom jasné hovoří- na to nemusí být člověk historik. Rusko si podmaňovalo všechny kolem, po WW2. celý Ost-Blok, DDR, CSSR a Maďarsko to zažily na vlastní kůži a kdyby SSSR nepadlo, byli by tam dodnes.

    >> už tam chyběl jen Stalin<< Stalin tam chyběl jen jmenovitě, protože on byl hlavní novodobý konstruktér SSSR- ti ostatní to jen spravovali, neboť Kuba a Afganistan se moc nepovedly.

    >>před pár lety jste se mohli přetrhnout s propagováním Schwarzenberga v prezidentské volbě.<<

    To je normální- každý podporuje toho, kdo je mu názorové i jinak bližší. Někdy je to volba menšího zla, ale taková je demokracie.

    >>Akorát nevím, koho by to mohlo zajímat.<< Tím se tu nikdo netrápí, my z toho naštěstí nežijeme.

    OdpovědětVymazat
  7. Politika je vždy zajímavá. A obzvláště v období rozpadu demokracie v zemích s liberální tradicí.
    Proces převzetí moci nevzdělaným kardinálně prolhaným obchodníkem je nesrovnatelně zajímavější spetákolo, než proces konzervace moci nevzdělaným ............v zemi bez liberální tradice.
    Vše je ovšem otázkou robustnosti naší povahy. Příkladně Štefanovi Zweigů - jak výstižně dokládá film Vor der Morgenröte - ten zájem nevydržel, ba selhal. Doporučuji shlédnout, už jen k ucelení představy o vlastní robustnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vor der Morgenröte tu neběží. Ale o své odolnosti semtam přemítám... jak bych asi obstála, když je mi nevolno třeba už jen při čtení agresivních komentářů pod různými články...

      Vymazat
  8. Tak jsme si vyměnili názory, aniž bychom se někam posunuli :).
    Evidentně nemá smysl pokračovat.

    K vašemu "diskusnímu stylu": do komentářů jste několikrát vložil téma, o kterém nebyla řeč, ale pokud jsem na to tímto způsobem navázal já, hned "argumentujete", že jste psal něco jiného.
    Žijete v bublině "názorově bližšího" a nic jiného neposloucháte, nečtete.

    Závěr je triviální. Že byste se politickým aktivismem živil, vás nepodezírám, myslím, že by to ani nešlo, nejspíš byste trpěl hlady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že nemá cenu pokračovat- to byste musel odpovědět na me argumenty, na což nemáte ani jako osoba, ani jako "názorový oponent" žádné odpovědi. Chtěl bych Vás jednak upozornit, že jste s jinými tématy přišel Vy (vývoz demokracie USA atd.) a jednak Vám poděkovat, že jste stoprocentně potvrdil to, co jsem v článku napsal. Pokud sem přece jen někdo zabrousí, uvidí "whataboutismus" v praxi.

      Politickým aktivismem bych trpěl hlady, pokud by to nebyl populismus pro popolo minuto- s tím se to dá dotáhnout až na presidenta České, Maďarské, Polské, Tajlandske a jiné republiky. Ne-populisti jsou oslavování až po smrti, když už nemohou škodit- viz Jesus Kristus. Hasta la vista ;)

      Vymazat
  9. Ještě jsem tuhle natrefila na jeden článek k tématu.

    Aktivita dezinformačních webů, šířících ruskou propagandu, se v posledním roce stala těžko přehlédnutelnou. Přesto se mnozí stále pokoušejí tvářit, jako by tento fenomén neexistoval...
    aneb Putin jistěže nemůže za všechno, ale znamená to, že nemůže za nic?

    http://denikreferendum.cz/clanek/24397-slon-v-obyvaku

    OdpovědětVymazat
  10. Postfaktickou epochu vymysleli nepřátelé liberální demokracie, kterým jde o to protivníka nejen porazit, ale i ignorovat jeho názor a tím platnost jeho existence. Desinformační zbraň běžně používaná v boji o pozice na trhu, dnes plně patří do arsenálu politických populistů. Jejich cílem není prosadit názor, jako součást konsenzu, ale odstranění protivníka vyloučením jakékoliv argumentace.
    Příkladně....... Celkově se mně zdá, že váš blog už není nic než politický aktivismus. Když vás to naplňuje, proč ne? Akorát nevím, koho by to mohlo zajímat.

    OdpovědětVymazat
  11. Ocividne jsou v obehu prirucky "whataboutismu" a "postfaktismu" a kazdy, kdo se chce zapojit do boje proti "pravde a lasce" a nema rad kavarny, netrpi desorientaci, ale proste do toho vlitne. No, ja jsem prosta povaha a tak se snazim argumentovat a mluvit, jsa absolutne neznaly projevu Kocaba, Halika, Siklove a Svorcove, nevim ani, kdo chodi do ktere kavarny, v Praze jsem nebyl asi 20 let a vyvoz US demogracie jsem povazoval- krome pomoci Ostbloku- za valku.
    Akorat nevim, koho by to mohlo zajimat. Kazdopadne diky za faktickou poznamku, pane braana a P.S vse nej v 2017!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý. Zrovna mě při vaření vepřových líček na víně napadlo, že se zeptám pana braany, jestli má recept, jak v diskuzi s takovým obhájcem nepřátel liberální demokracie postupovat. Já dospěla do fáze, že beru roha. Pane braano, to je asi blbě, co??

      Vymazat
    2. Taky jsem kdesi četl, že to nemá cenu- že tě takový oponent stáhne na své "Niveau" (ať už skutečné, nebo nastudované;) a tam tě zničí, protože pokud nemáte praxi anebo herecký talent, prohrajete. Navíc si pak jeden připadá skutečně jako idiot, protože neměl argumenty. Jaké taky, na paušalizaci a přeskakování z tématu na téma?

      Ale pokud se jeden drží "die Sache an sich" a nebere si to osobně (což bylo u Vás asi dost obtížné, když byla záměrně používaná určitá jména, která jaksi automaticky emoce vyvolávají, že;), požaduje odpovědi na konkrétní JEDNO téma, většinou rychle skončí ten druhý, protože na to odpovědi nemá. Pohybuje se totiž pouze v jeho komfortni zóně, kde si všichni přizvukují a jiný názor nepřipustí a odstraní. Totalita prostě.

      Ironie také není dobrým rádcem. Ale základní otázka je- stojí oponent za to? Chce se bavit, diskutovat, něco se dozvědět, nebo jen frustrovat ostatní za účelem zbaveni se frustu vlastního? Pak je lepší, nebrat roha, ale vůbec s rohy nezačínat. Say no to the Devil, say no...;) všimněte si toho klouzavého přechodu k novému příspěvku! Salve a 6knedlíků!

      Vymazat

Odvahu! Be brave! Nur Mut! Corragio! Courage! Mужество!勇气!