sobota 7. července 2012

Tak určitě.. je to sport a- uvidíme! 2

Na téma "Sport" mě vlastně přivedla zpráva, že fotbalová organizace, sídlící ve Švýcarsku- jako nakonec skoro všechny organizace, podezřelé z praní špinavých peněz- konečně zavede video důkaz na brankové čáře. Znamenalo by to konec hádání se, jestli byl balón celým objemem za čarou, nebo ne. Protože- i když už je rozhodčích pomalu více, než hráčů, dál padají neuznané góly. Jako tudle myslím Ukrajina o jeden přišla, i když na to jeden "neutrální" čuměl z metru. (Ale ne že by video něco měnilo na úmyslně prohře, samozřejmě)


Tedy ne, že by mě fotbal zajímal, ale dění kolem této kratochvíle se pomalu nedá uniknout. V Itálii je normální otázka, kterému klubu se jako fandí- pokud žádnému, debata může uvíznout ;) Také jsem se ale seznámil s mladíkem, který byl president FanClubu jednoho zdejšího manšaftu. Fajn kluk, původem Nor, kterého tu odložila matka a zmizela. Klub byl a je jeho rodina. Potom jsem ho viděl v televizi... vyjednával s managerem teamu, který jej prosil, aby přestali demolovat stadión a nechali zápas dohrát. Nekonečna debata rozčileného mladíka... jeho klub prohrával.
Hodně se napsalo a přečetlo o tom, že fotbal je vlastně "život", náhražka za válku apod. Fotbal sám o sobě asi ne. Až diváci tomu dají ten potřebný rámec. Ti potom u svého klubu tolerují, ne, s povděkem kvitují gól rukou, fingované fauly, nebo fauly skryté, které rozhodčí neviděl a svíjejícího se protivníka ještě zasypou nadávkami. Chlapi, jako hory, jichž se stačí dotknout tričkem a oni umírají, jsou odnášení na nosítkách. Chlapci, jenž soupeři ukopnou nohu, ale sudího málem inzultují, protože oni nic neudělali!!! Klamání tělem, klamání duší, řečí a sluchem. Podvádění, technické fauly. Podplácení, prohry kvůli sázkám...a a a .
Dobře, jejich věc, řeklo by se. Ale- proč potom lidé na fotbal chodí, nebo na něj hledí? Rozčilují se, když jejich klub nepochopitelné prohrál s posledním v tabulce?
Stejně, jako mají lidé vládu, jakou si zaslouží, tak mají i sport a sportovce, jaké si zaslouží. Nebo filmy, nebo herce. Nebo ekonomy. A náladu.
Parta nadopovaných, na kost vyhublých mužů šlape do kopce, z kopce do kopce... Tour de France. Příště.

Jdu dávat zmrzlinu...;)
GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!

22 komentářů:

  1. Máte smůlu nebo štěstí, o fotbale nevim lautr nic. Teda samozřejmě umim ho velice výborně hrát a znám dopodrobna pravidla... akorát ofsajdu nerozumim, ale nevysvětlujte mi to, už se pokoušelo několik lidí... hlava mi to nebere.

    Poznám, když se v Praze hraje nějakej "důležitej" fotbal, podle helikoptéry, která visí dvě hodiny nad městem a pak vyprovází fanúšikov na vlak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to jednoduche- ofsajd je, kdyz podplaceny rozhodci zvedne vlajku a neni, kdyz podplaceny rozhodci vlajku nezvedne.
      Na italskem teletextu RAI je u sportu fotbal a potom "jine sporty". Na RAI sport vysilaji fotbal temer nepretrzite a kdyz ne, tak o nem mluvi. To jsou ti jizansti kluci, mama a fotbal...

      Vymazat
    2. Povídání o fotbalu je hodně dobrý. Před zápasem, při i po něm. Před zápasem je to jako když ekonomové věští, co se příští rok odehraje v národním hospodářství, čehož závěrem bývá, že stát se může cokoliv. Při zápase komentáři popisují co vidíme na obrazovce, např.: "červený kopl do míče" a podobně. Někdy sedí s komentátorem Expert, který v přestávce, když někoho odnášejí na nosítkách, říká hluboké analýzy, proč zelený nekopl do míče zprava ale zleva. Po zápase se s analýzama roztrhne pytel a každý je generálem, expert maluje barevné kresby herních situací a všichni přesně vědí, proč došlo k zakopnutí červeného ve středu hřiště ;)

      Vymazat
    3. :))jo, to kdyz mam hodne dobrou naladu, tak to taky chvilku snesu. tak 2x do roka. protoze se nejak nemuzu smat lidem, kteri maji nejake deficity, neni to uplne ono. ale ta uzasna vaznost, s jakou se to resi mnohe usmevy omlouva... to jsou OPRAVDOVE problemy, ktere se tam resi, ne nejaka Syrie a tak. Abych nezapomel- delka spuntu, delka spuntu....

      Vymazat
    4. ale vy mate v Cesku stesti, mate tam experta na vsechno, takze pokud v TV tapou, staci zavolat na Hrad, tam se dozvi chyby hracu, sudich, komentatoru a expertu, predpoved pocasi na druhy polocas, ekonomicke vyhlidky teamu v Eurozone a mimo ni, teplotu travniku a lednicky...

      Vymazat
    5. a kapitola sama pro sebe jsou komentáře fotbalistů... a jejich účesy ;)

      Vymazat
    6. tak to je jasný... VK je výhra... a ostatní země nám ho závidí, tak ho pomlouvaj

      Vymazat
    7. jeden mi povidal- "tata mi dycky rikal, kdyz ostatni odpocivaji, ty bez trenovat, jinak z tebe nic nebude." tedy: nejsi dobry, nejsi nic. a to od malicka. mluvil jako srb, nebo chorvat, takova divna nemcina- pritom byl mistni... fajn kluk, ale s nervama na dne. Sportovci maji podobne zazemi. tezko se tomu smat...

      Vymazat
    8. jo, já vim, je to práce, dřina, a na pár let... jeden kluk tady z Troje hraje fotbal za třetí nebo jakou třídu nebo přebor v Hornídolní v Rakousku a říkal mi jeho táta, že je to supr, že si vydělá třicet až čtyřicet tisíc korun měsíčně

      platy fotbalových primadon, šest, osm miliónů ojro ročně... mi to nepřijde normální... jejich účesům se klíďo zasměju

      Vymazat
    9. se někdy vyjadřuju tak stupidně, že to pak může znít nejednoznačně... kdyžtak řekněte

      začala jsem vnoci číst hodně dobrou knížku a čtu furt a furt, dneska žádný vaření ani pletí jenom čtení
      (Petra Hůlová: Paměť mojí babičce)
      vřele doporučuju k přečtení, zejména ženám, čtou-li to zde jaké

      Vymazat
    10. nevim presne, jake stupidity myslite, ale jakmile se me to dotkne, hned se ozvu ;) pro jistotu uz se urazim...ok.
      ted je idealni doba na cteni, zacina to pripominat subtropy- vedro a denne prsi- ale samozrejme, otepleni neni a jak psal tudle zase Kremlik, na oteplovani uz neverime!
      Doppler slavil uspech, uz je ve tretich rukou- dik za nastartovani ctenarskeho krouzku! ;)

      Vymazat
    11. fakt? to jsem ráda!!! jsem se bála zeptat;)

      tahle knížka co jsem jí dneska přečetla se čte jedním dechem. kdybyste někdy potřeboval opatřit nějakou konkrétní nebo nekonkrétní knížku, stačí říct. dávám knížky-dárky tuze ráda.

      Vymazat
    12. Paměť mojí babičce- tomu nadpisu nejak nerozumim- vykladal nekdozapometlive babicce, co prozila a jak to vsechno bylo?
      Konkretni knizku ted nevim. Spis si necham dat tip pd vas.

      Vymazat
    13. Název je zapeklitý (autorka v nějakém rozhovoru řekla, že je to věnování... její babičce). Knížka je jeden tentýž příběh/sága rodiny, který v pěti kapitolách vypráví pět žen z té jedné rodiny. Je o tom, kam až daleko může naše paměť sahat, za jak dlouho a proč se z nějaké události stane mýtus, který už se skutečností nemá nic společného, jak si každý ukrývá do paměti něco jiného, co je pro něj důležitý si do paměti schovat... je to z nezvyklého prostředí, mongolská kočovná rodina... ale velmi lehce přesunutelný třeba do česka nebo kamkoliv jinam, ty základní mezilidské věci jsou všude skoronajednobrdo

      Jestli se líbil Doppler, doporučuju od téhož autora Tiché dny v Mixing Part... moc dobrej humor z prostředí dlouholetého manželství ;)

      Vymazat
    14. ok- doporucim sve seste manzelce ;)

      Vymazat
    15. z mých manželů se líbila jenom pátému a osmému

      Vymazat
    16. ty si nechte! ostatni- do kelu!

      Vymazat
  2. http://www.sport.cz/fotbal/premier-league/clanek/429909-skandalni-odhaleni-v-premier-league-kapitani-bezne-domlouvaji-sazky-na-sve-zapasy.html#hp-sez

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.sport.cz/fotbal/ostatni/clanek/429950-skandal-byvaly-dlouholety-sef-fifa-bral-milionove-uplatky.html#hp-sez

    OdpovědětVymazat
  4. PRAHA - Lyžařka Šárka Záhrobská podstoupila ve středu operaci, při níž jí lékaři odstranili nezhoubný nádor pod mozkem. Nyní se čeká na histologické vyšetření nálezu. Majitelka kompletní sady medailí z mistrovství světa ve slalomu se prý už večer po zákroku cítila dobře.
    :) lidovky.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud vás to baví dělat tak je to samozřejmě dobře. Já se raději večer podívat na výsledky liga mistrů a jsem taky spokojená. PRostě už se mi nechce běhat za tím míčem, to je defacto o zdraví. Měli byste na to také myslet.

    OdpovědětVymazat

Odvahu! Be brave! Nur Mut! Corragio! Courage! Mужество!勇气!