středa 19. října 2011

Hranice

Jak nás upozornil pan braana- jsou moci- schopni/ všeho- schopni a pak moci- schopných potřební. A těch není málo.

K našemu rozhovoru nad článkem pana Lasici
- to, co píše on, je příznačné pro generace "v přechodu". Všechny tvory zajímá, co je za plotem. Hranice, jenž jsou tvořeny od prvního dne narození (doupě, postýlka, hnízdo) jsou pro nového tvora životní nutnost a potřeba. Ale brzo nastává doba rušení hranic, expedice do neznámá. Ale jen málokdo to dělá bez zajištěných pozic.

V 19. století byla vytvořena identita národů, staré povídačky se staly často doktrínou státu a lidé se ohraničili a strach z neznámého odsunuli za tyto hranice; co následovalo, byly války o tyto pozice. Prarodiče, pokud měl někdo štěstí s nimi mluvit, byly málokdy tak jednoznační, jako pozdější generace. Pletlo se jim R-U, 1. Republika, Němci (To za Hitlera, to byl jinej pořádek...!), odsun, kdy mnoho našich rodičů přišlo o spolužáky, známé, dokonce příbuzné a komunismus, který sliboval po všech těch letech chaosu stabilitu. Ať byl, jaký chtěl- pan Lasica jasné vyjádřil pocity, dovolím si tvrdit, většiny Čechů a zbytku byvleho Východního bloku po tom, co padly veškeré HRANICE, v kterých vyrostly- ať už byly jakékoliv, byl to reálný život a jistota. Člověk, přes veškerou svou inteligenci, je tvor emotivní; to, co si pozorováním zafixuje do 3 let jde ven pouze vymytím mozku. Může si myslet, že je demokrat, že chce absolutní svobodu- ale ve skutečnosti chce jen změnit hranice k obrazu svému. Ecco.

32 komentářů:

  1. Apropos (z fr., pozn. aut.) HRANICE:
    http://www.youtube.com/watch?v=tIsmmFNlLXc&feature=related
    Hitler in Love, made in bollywood. Hranice? Kde? ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Člověk je determinován prostředím, v němž vyrůstá, stejně tak byli jeho rodiče a jejich rodiče... to předurčení lze sotva překročit, přes všechnu snahu v určitých momentech vyleze na povrch... proto nemám ráda rychlý odsudky, kohokoliv... anebo srovnávat... jak mohl tamten udělat tohle, to JÁÁÁ bych nikdy neudělal...
    Stýskání si po minulých časech... je jev obecný... málokdo má ve vyšším věku mladé myšlení, pohled do budoucnosti, převahu optimismu... a plno lidí kouká jenom zpátky už od mládí... já ráda vzpomínám na polárkovej dort v dětském domě, jé ten byl tak strašně dobrej... přitom bůhví jak chutnal, možná to byl blivajz ;)

    OdpovědětVymazat
  3. byl. ve srovnani se za- hraničnim. ;) ale to JÁÁÁ bych nikdy netvrdil!

    OdpovědětVymazat
  4. Vždycky lidé srovnávají staré s novým. I když se třeba snaží poctivě porozumět novému způsobu světa, mají tendenci projektovat do toho způsob světa, který žili, na který byli zvyklí, a v němž, ať už byl i bůhvíjak ujetej, si našli pozitivní věci.

    Strach a nejistota, o nichž psal Lasica, vznikají z nejisté přítomnosti a budoucnosti... ty vznikají i z pocitu nemohoucnosti... myslíme, že nemáme páky, jak změnit nesprávně fungující svět, jak zašajnit na těch pár lidí, co ovládá byznys a tím pádem politiku a dělají si z nás dobrý den, demokratické mechanismy, které by měly vynášet nahoru politiky, jejichž prostřednictvím by lidé chod světa mohli ovlivňovat a kontrolovat, přestaly fungovat, nahoru se dostávají politici, jejichž prostřednictvím svět ovládá byznys a dost přitom fikšluje...

    Strachu se nezbavíme, dokud se budem v té nemohoucnosti rochnit.... (a to je to, co mi na Lasicově textu vadilo nejvíc).

    (A eště todle: svět, kde by nebylo místo pro nejistotu, strach, obavy, je chiméra.... asi by stagnoval... možná bysme ani nevylezli z jeskyně, spokojený se statem quo... co? ne? jo?)

    OdpovědětVymazat
  5. vylézt jsme očividně vylezli- z hladu, ze zvědavosti. Pokud měl někdo v sobě kód nového vůdce tlupy, musel vyrazit do světa. Občas se urvali i ti poslední, kteří neměli jinak šanci si polepšit. Tak je to furt pryč- masa se drží pohromadě, alfy a outsideři si jdou svou cestou. Ta masa bez těchto ex-otů by asi opravdu zůstala v jeskyni a pojídala se navzájem- jak to nakonec obrazně vidíme v životě.

    To zoufání si nad přítomnosti a budoucnosti, nad mládeži a nekulturnosti- není nic nového. V každé době někdo píše, že horší už to nemůže být. Ale není to nic jiného, než ztráta toho vlastního světa, ohraničeného vlastními zážitky a zkušenostmi, které najednou moc neplatí a nikoho nezajímají. Skoro vše ostatní jsou zástupné nářky.

    OdpovědětVymazat
  6. Nemyslím, že to není nic jiného. Každá doba je nějak vykolejená, některá víc, některá míň. Tahle současná víc (anebo možná ne víc, ale jinak, bez precedentu, s novou zkušeností globálu), a sice v tom ohledu, že přeje lidem "urvicomůžeš", že svět je jaksi deregulovaný a privatizovaný a individualizovaný a víc anonymní, taky protože přelidněný; cizí, neznámí, starousedlíkům nepochopitelní a nepochopení lidé migrují sem a tam, mezilidské vztahy se nějak rozvolnily a zracionalizovaly a solidarita vadne, o pokroku se méně vedou řeči jako o společném vylepšování věcí a více jako o záležitosti, s kterou nestíháme držet krok... všechno strašně fiští kupředu... mi to tak připadá... jakoby lidi prchali před tím, aby museli přemejšlet... co jsou zač a proč tu jsou... jakoby už se neuměli zastavit a půldne čumět doblba... ech takže fňukám jak Lasica ;) ale ne, nefňukám... mám to štěstí, že nemám pocit úplné bezmoci, že věřim, že aspoň něco málo můžu změnit (to by mohla bejt definice svobody) (jóóó... a mám tam jeden středník!!!)

    OdpovědětVymazat
  7. každá změna je vždycky "něco nového"- bezprecedentního. Jen nám se zdá, že ne, protože jsme se to "učili v dějepise". Ale pro ty lidi tehdy to nové bylo. A jak je to s tou řekou? 2x ne? Je několik lidských moudrosti, které jsou psychologickým shrnutím života od lidí, kteří nevěděli, že nějaká psychologie je, nebo bude. Tohle je jedna z nich. Nebo- "co nechceš, aby lidé tobě činili, nečiň sám". Tedy- zrcadlení, jinými slovy.

    Mi to tak dramatický zdaleka nepřipadá- protože v těch převratných změnách ziju už dlouho. V tom je ten jediný rozdíl. Nehledejte za tím nic moc složitějšího, než jsem napsal- náš mozek tak prostě funguje a když si přečtete, nebo poslechnete ty nejzarytější zastánce tzv. absolutní svobody, zjistíte, že chtějí opravdu jen nové, jiné, pro sebe výhodné hranice a nic víc (a to v plné zbroji;). Neboť v absolutní svobodě nemohou nadávat na socky, které jsou všemu na vině- mmch. ty nezmizí, naopak, přibudou a budou daleko nebezpečnější, protože nebudou mít už vůbec co ztratit. To byl také hlavní důvod budování sociálních systému, aby byl klid na práci.;/

    Apropos (z fr., pozn. aut) - víte, kdo zadělal na EU? USA. Po válce byla podmínka Marshallova plánu, že Evropa vytvoří hospodářskou unii, aby peníze nezmizely v jednotlivých pokladnách a kapsách. Churchil v roce 1945 požadoval vybudovat Spojené Státy Evropské. A nakonec uklidňující zpráva- kdyby krachlo Řecko, Španělsko a Irsko, stálo by to každého Evropana 1000 eur. To je všechno. Každý Evropan jednotlivě na EU vydělal nepoměrně více, ať to vezmeme z jakékoliv strany. O klidu a míru a pádu Železné opony nemluvě. Ty nářky jsou tedy naprosto směšné a bankovní hazardéři, skuteční viníci této situace, jsou opomíjení právě oním fenoménem, který děsí mozky lidí- svět bez hranic.
    p.s.Banka je totiž v rámci našich hranic- to je přece tam, kde máme peníze! (teoreticky;)

    OdpovědětVymazat
  8. souhlas, že každá doba má "něco nového"... ale oproti předchozím dobám bylo v poslední době/ století nového moc najednou... pokrok nastartoval s raketovou rychlostí a nejen technický a začalo se moc vyrábět a nabobtnal průmysl i zemědělství... nestěžuju si, osobně mě to nijak zvlášť nepostihlo... ale systém se nějak přehřál...

    Dneska jsem četla, že v každé společnosti je určité konstatní složení chytrých, hloupých, geniálních, idiotů, svatých, zločinců, nemakačenků... atd
    To jo, to asi souhlasí... pak závisí na prostředí/systému/duchudoby, jak moc těm kterým umožní se angažovat. No a mně přijde, že dnešní doba příliš umožňuje neurvalým moc se prosazovat. Taková "novota" se mi nelíbí, a to je i to, na co si naříkal Lasica.

    OdpovědětVymazat
  9. to se vám zda, protože žijete teď! V relativně bezpečně době- oproti dobám dřívějším, kde vás teoreticky ochraňoval nějaký feudál, ale jinak jste ani nesměla mít nějaké zbraně- proto ty čepy a tak. Denně se žilo venku, bez záchranných pasu a airbagu. Nemoci, výpadky úrody, 5, 10, 30 let válka, nikdo už nevěděl, kdo s kým o čem pro koho. Kdybyste spadla do té doby, asi byste si nestěžovala na tu dnešní a ta naše by vám připadala jako procházka rájem. Jinak ty dramatické změny trvají už 200 let a od roku 1848 to jede, jak rychlík. Pamatujete, ne? Jak jsme tehdy - ne? No vidíte. A že se "tamti" nějak pakují- to je od dob nástupu bohatnoucích kupců, pamatujete, tehdy, na Hedvábné cestě? No vidíte ;)

    OdpovědětVymazat
  10. to jste myslel blbě ;)

    OdpovědětVymazat
  11. chytrých, hloupých, geniálních, idiotů, svatých, zločinců, nemakačenků... atd- to jsem já! známe se???

    OdpovědětVymazat
  12. To jsme se ale včera porafali, žejo, a budu pokračovat ohledně bezprecedentní situace globálu... politické síly, které lidi vymysleli pro moderní demokratický stát, už nejsou účinné, a politická síla, která by byla schopna účinně konat v rámci kontinentu nebo na celosvětové úrovni, neexistuje. Národní vlády neřeší problémy života normálních lidí, naopak se zbavují funkcí, které dříve zastávaly, aby je vyřešil trh a soukromé subjekty (přestože úřednický aparát států bobtná).

    Kdybych žila v roce 1830 nebo to je jedno někdy jindy v minulosti, moje strachy by byly omezeny radiem pět až dvacet kilometrů, registrované nespravedlnosti by byly omezeny na mé nejbližší sousedství. Dneska se dozvím o bídě a zoufalství a nespravedlnosti kdekoli na světě... mám je doma krz comp, jako by se jednalo o mé nejbližší sousedy... týká se mě nehmlich stejně. A trápí.

    Tehdy byl člověk neinformovaný, nevědomý, možná proto "šťastnější"? Aby to nevypadalo, že se snažím zastávat nevědomosti, jen se snažím dobrat, proč "novoty" dnešní doby vyvolávají strachy a nejistoty jiného druhu než když jsme se tenkrát potkali na Hedvábné cestě a... někdo klepe... zase přídu ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Vy jste teda uhádana, tss. No dobře. Vaše argumenty si zpochybňujete sama, což je sice milá taktika ;) :) rozumím, ale na mě nepla- ve světě lidí se odehrávaly vždy i v rádiu 5 - 10km takové příšerností, že si to dnes neumíme ani představit. Už jen v rodinách. Jenže tenkrát to bylo normální. Až s humanismem máme nacvičeno, že se něco nedělá a nehodí. Jak i pan Lasica píše- dát svému dítěti na zadek je dnes kriminální čin. Donedávna jste své dítě mohla prodat, nebo něco horšího a nikoho to nezajímalo. Já znám paní, která byla jako malinká prodána do Rakouska- cirkusákům.

    Vaše volání po schopných vládách, které by lépe uspořádaly lidem život, je přesně ono myšlení, které vám bylo indoktrinovano, jako všem ostatním. Hmumanita nám dala svobodu, rozhodovat sami za sebe. My toho jen velice málo využíváme. Revolta v 60. letech změnila zgruntu svět. Většina lidí, aspoň tedy v "1." světě, z toho profituje, aniž by to spousta tušila, nebo uznala. Většina lidstva měla a část stále ještě má, s takovm vývojem problém. Právě proto, že pobořil známé a zaběhlé hranice. Přísný militaristický systém státu, školství a domovů. Od té doby je všechno jinak. Sociální vztahy, kontakty a život nových generaci se diametrálně liší od minulých. Jak to bylo dříve? Syn dostal v určitém věku dlouhé kalhoty a šel do práce a dcera dala někomu věneček a šla- do domácnosti rodit děti a starat se o blaho manžela. Vláďa vládla a všichni poslouchali, protože jinak byli ráz dva v šatlavě. A bylo to dobře?

    Volání po vládách, které zatrhnou tamtěm všechno možné je velice, velice nebezpečné. To ví populistické strany, které nejsou voleny lidmi, toužícími po spravedlnosti, ale lidmi, kteří chtějí vidět krev. Ať žije Klaus!

    OdpovědětVymazat
  14. Ech, vy jste dneska nabroušenej, možná si dáme do držky ;) Jestli vám dobře rozumim, tak vy myslíte, že v sobotu 15. října 2011 byly dva miliony lidí na ulicích, v NY, Londýně, Římě... v 80 nebo kolika zemích světa... proto, že chtějí zavést staré pořádky, aby žena zase čekala v poledne s horkou polívkou u hovězí oháňky a domácíma nudlema na mužíčka a dcerka byla v osmnácti a půl vyjukaná, že ještě nikomu nedala věneček, aby mohla následovat svojí matku v zavedených pořádcích? Ne, byli tam proto, že 1% procento populace drží v rukou světový kapitál a z 99% procent si dělá srandu, že jejich vlády na to v lepším případě koukaj jak tele na nový vrata, v horším se na tom bohatě přiživujou.

    OdpovědětVymazat
  15. ne u oháňky ale z oháňky.. frštén?

    OdpovědětVymazat
  16. obrazně řečeno- ano, chtějí to, jen o tom ještě neví. Neboť- prosím pěkně, kdo to tomu 1% ty peníze dal? Kdo kupuje ten drek? Proč může Lidl, nebo Bauhaus a jak se všichni jmenují, kupovat politiky a měnit zákony k obrazu svému? Kdo jezdí autem do trafiky? Kdo dal takovou moc, finanční a politickou rodině Bush a spol? konzumenti, konzumenti, konzumenti- dejme tomu, že dnes stojí na ulicích děti těch, kteří tento systém spolu tvořili a cementovali- ale co dělají oni? Kupují mobily, chlastají Chocha- Cholu a cpou se brambůrky firmy xxx, která ve volbách podporuje nějaké zkorumpované gaunery. A koho to zajímá? Nikoho.

    Já proti tomu dělám to, co jsem dělal vůči starému soc. systému taky- prostě dávám pozor, abych nepodporoval ty, kteří jdou špatným směrem- a to přesto, že je mi celkem jedno, jestli má Země specií, zvanou lidstvo, nebo ne. Ale taky nečekám od "těch nahoře" nějakou morálku- to je naprostý nesmysl. Tam totiž platí jen jeden zákon- pud sebezáchovy. Když to neudělám já, udělá to jiný. My můžeme mít buď paramiliterni oddíly, nebo- kontrolovat vývoj pomoci naší konzumace- což je daleko mocnější zbraň. Starat se o to, co se děje s našimi penezmi na bance a v obchodě.

    P.S.- přes všechno mé pochopení pro Occupy Wall Street- co konkrétně chtějí ti lidé, kteří se do roku 2008 absolutně nezajímali o to, co se s jejich penězi dělá, jen když přibývali?

    OdpovědětVymazat
  17. Lidi na Wall Street zatím nevědí, co chtějí. Ale udělali krok dopředu. To je podstatný. Lidi jsou ofce a nechali se zblbnout ideologií Růstu. Čím víc budete nakupovat, tím se budete mít líp. Nemáte na to? Pučte si. Nestaráte se o politiku? To je dobře. Bavte se. Tady máte průmysl zábavy. Svět je estráda, užijte si to. Na ulici přišli lidi ze všech možných vrstev, ty co maj na hamburgry, chocha-cholu i auťák i ty co bojujou o holý přežití, jsou moc rozdílný na to, aby z fleku vyplázli program. Přišli na ulici, protože jinak nejsou schopný se domluvit, jak to 1% procento usměrnit. Kdyby tam přišel nějakej a.B.'s Multipass, postavil se s megafonem na podstavec sochy a řekl: Pojďte, zkusíme tohle, tady je seznam nejurvalejších korporací. Budem je až do vánoc důsledně bojkotovat. Nekoupíme od nich ani špendlík. Uvidíme, co to udělá....

    OdpovědětVymazat
  18. Vidíme, co to udělalo, když bojovali disidenti za "národ"- Ať žije Havel, ať žije Charta, Havel na Hrad!!! a dnes? Kurvy, váleli se po kotelnách, ve fešáckých kriminálech, dostávali podpory ze Západu- zatímco my jsme trpěli v práci, totiž zaměstnání a v hospodách, kde to byl samej špicl. Děkuji, nechci. Jedině, když si to uvědomí každý sám za sebe a bude něco dělat, dojde ke změně- jinak jim velice rychle otrne a začnou se starat jen o vlastní pupek a důležitost. Lidí se definují přes práci, tam si hledají uspokojení a uznání. Dokud jsou tak přízemní, nezmění se nic. Podle hesla Jsem, co dělám(pracují) a co mám(vlastním) se budou onanovat do smrti. Ted jsou jen na nervy, že nemají to postavení a prachy ne drek, kterým se definují. Zatím. Kdyby je zajímalo, kde jsou prachy, které tak postrádají- většina je jich v Číně, jejíž produkty masově kupovali a kupují, aniž by je zajímalo, za jakých podmínek je tam lidi vyrábějí a aniž by je zajímalo, že jejich oblíbené firmy ze Západu, jako Niké apod., tam přestěhovaly celé produkce, zrušily celá odvětví v Evropě a USA a meji díky tomu X- násobne zisky. Za koho tedy bojovat? Ať se vrátí na zem sami, pak nebudou žádné vůdce potřebovat.
    http://fffff.at/occupy-the-internet/

    OdpovědětVymazat
  19. ok, částečně jste mě ukecal... ale ne úplně... když jsem trpěla;) ukrutnou zimou celý dopoledne před Magistrátem, nedělala jsem to proto, že bych neměla prachy na drek, kterým se definuji. Šla jsem tam z prostého principu, že krást se nemá a oni kradou jak zjednaný a ještě nám vysvětlujou, že to musíme zaplatit atd... musim jít na piáno... zatim naskle ;)

    OdpovědětVymazat
  20. ok, částečně jste mě ukecal, protože na tenhle argument jsem zapomněla, na inžy, co volili "klid na práci" a teď disidentům sprostě nadávají

    Libyjci slaví

    OdpovědětVymazat
  21. bojovat za sebe a svoje idealy- to je ina Lavazza, to pozor! TO se bere, samo..!
    Hrajete v piáno? nebo jen pijete?

    OdpovědětVymazat
  22. Dívka Aida chodí k nám a učí na piáno nejmladšího. Já ho vyzvedávám ve škole a letíme domu, cestou jíme koblihy nebo zmrzlinu a hrajeme na slova nebo jiné skopičiny, dneska jsme fest zmokli. Aida u nás bude zase na vánoce. Secvičujou muslimskou koledu ;) Aida je Srbka a má naprosto skvělý smysl pro humor. Někdy reaguje úplně jak já ;)

    OdpovědětVymazat
  23. má naprosto skvělý smysl pro humor. Někdy reaguje úplně jak já ;)
    doprdeleseskromností ;)
    Srbka je muslimka? Je z Bosny?

    OdpovědětVymazat
  24. doprdeleseskromností jste pochopil správně;))
    Srbku jsem spletla, je Bosenka, už jsem o ní psala asi na vánoce, co?, jsem stará a blbá

    OdpovědětVymazat

Odvahu! Be brave! Nur Mut! Corragio! Courage! Mужество!勇气!